pesebres vivientes 2023 catalunya
Foto: Gerard Bosch

¿Quieres disfrutar de alguno de los pesebres vivientes 2023 en Cataluña? Hay varios pueblos y ciudades donde se hacen representaciones humanas del nacimiento de Jesús, algunas desde hace más de 60 años. Con las fiestas de Navidad muy cerca, ver uno es uno de los platos estrella durante diciembre. Te descubrimos algunos de los mejores pesebres vivientes 2023 en Cataluña. ¡Aquí tienes 10 representaciones que no te puedes perder!

Además de Barcelona, se hacen en El Baix Llobregat, La Segarra y La Garrotxa. Hay un pesebre que es bienal, el de L'Espluga de Francolí, y que este 2023 no se hace, pero también te lo explicamos para que te lo apuntes y puedas disfrutarlo el año que viene!

Pesebres vivientes 2023 en Cataluña

1. Pessebres vivents a Barcelona 2023

A Barcelona hi ha fins a tres pessebre vivents a tres barris diferents: la Marina, el Guinardó i el Carmel, i tots tres són gratuïts. El pessebre vivent de la Marina de Port és un dels més emblemàtics i amb més tradició de la ciutat. L’escenari són els Jardins dels Drets Humans i la representació serà el dissabte 16 de desembre, de 18 a 20.30 h.

El pessebre vivent de la Marina de Port

El pessebre vivent del Guinardó es fa a la torre del Suro i, per tant, és una oportunitat per visitar l’edifici modernista. Aquesta és una representació inclusiva i solidaria perquè els figurants són persones amb discapacitat intel·lectual. Es pot visitar el dimecres 20 de desembre, de 18 a 20 h.

Per acabar, a Barcelona també es pot visitar el pessebre vivent del Carmel, que aquest Nadal celebra la tercera edició. Serà al pati de la parròquia de Santa Teresa, el dijous 7 i el dissabte 9 de desembred’11.30 a 13.30 h i de 16.30 a 20 h

2. Pessebre vivent de Corbera de Llobregat 2023

El pessebre vivent de Corbera de Llobregat té una tradició de més de cinc dècades i està entre els més visitats de Catalunya. Les representacions es fan des de l’any 1962 ininterrompudament, hi participen més de 200 voluntaris i es fa en un escenari natural de 14.000 m².

Les entrades ja estan a la venda i es poden comprar únicament per internet en el seu web. A partir del 2 de desembre començaran les representacions, que es faran en cap de setmana i els dies festius. Cada dia hi haurà entre dues i tres funcions, sempre a la tarda. La darrera oportunitat per veure’l serà el 13 de desembre.

Pel que fa als preus, l’entrada per als adults costa 15 euros, els nens d’entre sis i 14 anys en paguen 10 i per als menors de sis és gratuïta.

El pessebre vivent de Corberà de Llobregat

3. Pessebre vivent del Prat de Llobregat 2023

Una altra proposta al Baix Llobregat és el pessebre vivent del Prat de Llobregat, però en aquest cas de format més petit. L’organitza l’associació Amics de Sant Cosme, amb la col·laboració d’altres entitats i molts voluntaris, i dona el tret de sortida a totes les activitats nadalenques del municipi.

En aquesta 21a edició canvia d’ubicació i es fa al Centre Esportiu Municipal Julio Méndez. Es podrà visitar un únic cap de setmana, els dies 10 i 11 de desembre. L’horari dissabte serà de matí i tarda (d’11.30 a 14.30 h i de 17 a 20 h), en canvi diumenge només es podrà veure al matí (d’11.30 a 14.30 h). L’entrada és gratuïta.

Una de les particularitats d’aquest pessebre vivent és que s’hi organitza un concurs fotogràfic i tothom qui hi participi pot presentar un màxim de tres imatges.

El pessebre vivent del Prat de Llobregat

4. Pessebre vivent de Brunyola 2023

Brunyola, a la comarca de la Selva, també és l’escenari d’un pessebre vivent que representa escenes del cristianisme i els oficis de l’època hebrea. Es va iniciar l’any 1981 amb 15 personatges i dues escenes i actualment compta amb més de 200 participants i un recorregut d’un quilòmetre.

La senya d’identitat en aquest cas és l’Anunciació, la baixada de l’àngel des del campanar que dona la benvinguda a tots els visitants.

Les representacions tindran lloc els dies 23, 25, 26 i 30 de desembre i l’1 de gener. Les entrades es poden comprar a través d’internet. Fins als 12 anys l’accés és gratuït i a partir d’aquesta edat cal pagar cinc euros.

El pessebre vivent de Brunyola

5. Pessebre vivent de l’Espluga de Francolí: biennal

Un altre pessebre vivent popular és el de l’Espluga de Francolí, tot i que aquest any no podreu visitar-lo. Es fa en representacions biennals, és a dir, cada dos anys. Es va fer el Nadal passat i es tornarà a fer el vinent, però aquest Nadal no fa funcions.

Es representa des del 1964 i recrea els carrers de l’antiga Judea en un recorregut pels jardins del Casal de l’Espluga, la cova de la Font Major, l’Escola Vedruna i el centre històric medieval. Es tracta d’un pessebre força popular i que rep de mitjana entre 4.000 i 5.000 visitants.

Pessebre vivent de l'Espluga de Francolí
El pessebre vivent de l’Espluga de Francolí

6. Pessebre vivent de Santa Pau 2023

El pessebre vivent de Santa Pau va començar l’any 1984 com una activitat escolar dels alumnes de l’Escola Joan Maragall, però ben aviat s’hi van implicar molts veïns del poble. Ara l’organitza l’associació Amics del Pessebre Vivent de Santa Pau i s’ha convertit en un acte cultural que aprofita el privilegiat entorn històric de la vila vella.

Aquest desembre es faran dues úniques representacions, els dies 8 i 9 de desembre, a les 19 h. Les entrades tenen un cost de cinc euros, però els infants de sis a 12 anys en paguen tres i els més petits poden fer la visita de forma gratuïta. Podeu adquirir les entrades al web pessebresvivents.cat.

El pessebre vivent de Santa Pau

7. Pessebre vivent de Sant Guim de la Plana 2023

I aquest Nadal també podreu visitar el pessebre dels oficis perduts de Sant Guim de la Plana, a la comarca de la Segarra. La tradició es remunta fins al 1982 i l’escenari és el marc medieval d’aquest municipi.

L’organitza l’Associació Cultural la Marinada i té més de 34 escenes amb prop de 300 figurants. Les escenografies estan dedicades als antics oficis i s’ha fet un treball de recerca i recuperació d’eines que ha estat una tasca d’anys. Aquest pessebre va ser declarat el 2002 d’Interès Turístic per la Generalitat.

Les funcions seran els dies 23, 26 i 30 de desembre i el 7, 13 i 14 de gener a les 18.30 h. Les entrades només es poden adquirir per internet al web pessebresvivents.cat.

L’escena de l’ofici de boter al pessebre dels oficis perduts de Sant Guim de la Plana

8. Pessebre vivent de Joanetes 2023

Si voleu veure l’estel més gran del món, ho podreu fer anant al pessebre vivent de Joanetes. Aquest poble de la Garrotxa va ser inscrit al llibre de rècords Guinness perquè instal·len un estel gegant al cim de Santa Magdalena que il·lumina tota la Vall d’en Bas.

Aquest és l’únic pessebre vivent que es fa a la Garrotxa. Hi participen uns 400 voluntaris que recreen 40 escenes en què, més enllà del naixement, també hi ha una àmplia representació dels antics oficis en què té un paper molt destacat la tradició pagesa de la zona.

Les funcions seran el dia 25 de desembre a les 19 h i el 26 i 30 de desembre i l’1 de gener a les 18 h.

Estel gegant del pessebre vivent de Joanetes

9. Pessebre vivent de Bàscara 2023

El pessebre vivent de Bàscara, a l’Alt Empordà, es representa des del Nadal del 1973, gràcies a la iniciativa d’un adolescent de 14 anys i els seus amics. Les representacions consten de dues parts: la introducció i les escenes plàstiques. La introducció té lloc a la plaça de l’Església i s’hi representen les escenes relacionades amb el pessebre. Aquí el públic no circula, espera aturat, i gaudeix d’un espectacle en què predomina el moviment, la llum, el so i els efectes especials.

Després les escenes plàstiques se succeeixen en un recorregut pel nucli antic del municipi i la riba dreta del Fluvià i els figurants transporten els visitants 2.000 anys enrere. Les funcions són els dies 7, 23, 25, 26 i 30 de desembre i l’1 i el 7 de gener a les 19 h.

Les entrades costen vuit euros per als adults i quatre euros per als infants d’entre sis i 12 euros, i és gratuïta per als menors de sis anys. Es poden comprar en línia a través del web pessebresvivents.cat i també a les taquilles, mitja hora abans de la representació.

El pessebre vivent de Bàscara

10. Pessebre de Vandellòs 2023

I per acabar, el pessebre vivent dels Estels, que es fa a la Masia de Castelló, un poble del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. El que realment el fa únic és el lloc, perquè la Masia de Castelló és un nucli medieval despoblat, enclavat entre muntanyes, deshabitat des de meitat del segle XX.

Cada Nadal recobra la vida per reproduir algunes escenes bíbliques, però també es recuperen arts i antics oficis que es realitzaven en pobles de muntanya del sud de Catalunya, com la torradora de castanyes, l’arrossegador de llenya, el matalasser i un llarg etcètera. Les funcions seran els dies 8, 9, 16 i 17 de desembre, a partir de les 17 i fins a les 19 h, hi haurà cinc funcions, una cada mitja hora.

Pel que fa al preu, les primeres 1.000 entrades són més barates: de quatre a nou anys costen sis euros i a partir dels 10 anys són 10 euros. A partir de la 1.001 el preu pujarà a 12 euros l’entrada d’adult i set euros la infantil.

El pessebre dels Estels a la Masia de Castelló